Cégvezetés

Sikeres vállalkozónak tényleg születni kell?

Vállalkozónak lenni nem könnyű, ezzel talán mindenki egyetért. Nem elég a jó ötlet, azt meg is kell valósítani, és az esetek többségében számos nehézség közbe is jöhet.

Ahhoz, hogy egy vállalkozó újra és újra alkalmazkodni tudjon a változásokhoz, szükség van olyan alapvető készségekre, amelyek hozzásegítik ahhoz, hogy rugalmasan és gyorsan tudjon reagálni.   

Ezeket az alapvető vállalkozói készségeket taglalja Michael E. Gerber modellje is, amelyekre nem csak a kezdő vállalkozóknak van szüksége, hanem sok esetben egy vállalkozás életben maradásához is elengedhetetlenek.

Ezek a készségek a következőek:

 1. Koncentráció: ez az a képesség, ami az összes többihez is nagymértékben szükséges. A koncentráció az a fókuszpont, ahová a vállalkozó a figyelmét, energiáját összpontosítja. Ha szétforgácsolódik a figyelme, energiája, akkor nem tudja megvalósítani a céljait, nem tudja fejleszteni a vállalkozását, nem tud jó kapcsolatokat kiépíteni a szállítóival és nem lesz képes meglátni, a vevőinek mire van pontosan szüksége.
 2. Megkülönböztetés: ez a készség szükséges ahhoz, hogy a vállalkozás vezetője képes legyen eldönteni, hogy kire, mire helyezi a hangsúlyt és a figyelmet. Azok, akik nem rendelkeznek ezzel a képességgel, mindent egyformán fontosnak tartanak, nem tudnak priorizálni, és sokszor előfordul, hogy nem a fontos dolgokra koncentrálnak. Így elmaradnak olyan nélkülözhetetlen teendők, amelyekre nem jutott idő, energia a kevésbé fontos feladatok elvégzése miatt.
 3. Szervezés: így lesz a káoszból rend. Alapvetően három dolgot lehet megszervezni:
  • Időt: az idő megszervezése segít abban, hogy a feladatainkat hatékonyan el tudjuk végezni, be tudjuk tartani a határidőket, és csak annyi időt szánjunk rá, amennyi ahhoz okvetlenül kell.
  • Teret: a tér megszervezése biztosítja, hogy a megfelelő helyen és mennyiségben rendelkezésre álljanak azok az eszközök, amelyekre szükségünk van a hatékony munkavégzéshez.
  • Munkát: a munka megszervezése révén tudjuk összekapcsolni a feladatokat, kialakítani a sorrendiségüket, így hatékonyabbá válik a teljes munkafolyamat.
 4. Innováció: azok a vállalatok, amelyek nem innoválnak, végleg lemaradnak. A mai felgyorsult világban, ahol ennyire gyors az információ áramlás, és a technológia fejlődése, nélkülözhetetlen a folyamatos újítás. Az innováció célja mindig az eredményesség, hogy gyorsabb, olcsóbb, jobb legyen a termék, a szolgáltatás.
 5. Kommunikáció: ennek révén lehet eredményeket elérni. Az egyértelmű, tiszta, hiteles kommunikáció az alapja mindennek, a vevők és a szállítók felé is. A kommunikáció egy olyan információcsere, amely megérint másokat és cselekvésre ösztönöz.

Úgy gondolom, nem kell sikeres vállalkozónak születni. A siker tanulható, és a felsorolt készségek elsajátíthatóak, fejleszthetőek. Ennek a tudatos fejlődésnek része az is, hogy nem akar a vállalkozás vezetője mindent egyedül csinálni, és szakértői segítséget vesz igénybe. Így arra összpontosíthatja figyelmét, amiben a legjobb: a cég vezetésére!

Ha Önnek is szüksége van arra, hogy valaki levegye válláról a gazdasági, pénzügyi és kontrolling feladatokat, kérem keressen!

Ajánlatot kérek

Hozzászólás küldése