Cégvezetés

Az Ön vállalata melyik életciklusban van?

“Azok vagyunk, amit ismételten teszünk. A kiválóság ezért nem cselekedet, hanem szokás.” Arisztotelész

Arisztotelész nagyon jól megfogalmazta ezt! Szenvedélyesen törekszem mindig a kiválóra és kifejezetten motivál, hogy a jóból még jobbat hozzak ki! Ezért is foglalkoztat egy cég növekedése.

Az Adizes modell a szervezetek életciklusát mutatja be, mely jól ábrázolja, hogy több kritikus pont is van, mielőtt egy szervezet elérheti a csúcspontját.

Szerelmi viszony

Amikor a vállalkozás indítója egy remek ötlet alapján elindítja a vállalkozást, aztán kis idő múlva ‘elhal’ a cég. Ennek oka, hogy az ötletgazda a saját ötletébe ‘szerelmes’ és nem keresi, vagy ha keresi is, nem fogadja be a piacról érkező visszajelzéseket (Kell-e egyáltalán az ötlet a piacnak? Lenne-e rá fizetőképes kereslet? Kik lennének a vevők? Kik vannak már a piacon? Ők mitől jók, amiért a piacon lehetnek? Megtérül-e a befektetés? stb…). Magyarán ez az ötletgazda nem végezte el a ‘kötelező házi feladatot’ (elemzések, stratégiai tervezés, üzleti terv elkészítése, számok visszamérése) és ez igen hamar egy induló cég vesztét okozhatja.

Csecsemőhalandóság

Ezekben a helyzetekben már talán ugyan elkészült a ‘házi feladat’, de korántsem teljesen, nem megfelelő mélységben, vagy kellő szakmai tudás nélkül és így fordulhat elő az, hogy pl. elfogy az induló tőke, de bevétel még nincs és külső segítséget sem tud már igénybe venni. Ilyenkor az ígéretes indulást egy korai elhalás követi.

Alapítói vagy családi kelepce

A kezdeti indulás ideális: megtörtént a megfelelő mélységű tervezés, elemzés, annak a gyakorlatban történő megvalósítása is. Igazából a cég növekszik és ez nagyon motiválja a tulajdonost. Észleli és tapasztalja, hogy amit kitalált, annak van keletje a piacon, kap megrendeléseket, annyit, hogy már egyedül nem is bírja. Éjjel-nappal dolgozik, gyakran a családi élete issza meg a levét, hiszen sosincs otthon, vagy ha otthon is van, folyton dolgozik. Ekkor jön az ötlet: kellene segítség! Szükség lenne plusz munkaerőre! És ekkor a legjobb ötletnek az tűnik, hogy ‘maradjon a családban’! Olyat választok, akiben megbízok! Legyen ez az egyetemista fiam/lányom, vagy a nagybátyám/unokatestvérem, rá számíthatok (és neki nem kell annyit fizetnem…)! Aztán jönnek az első csalódások, hogy bizony a ‘behúzott’ családtagot nem érdekli annyira a cég és nem akar éjjel-nappal dolgozni… Ha a cégvezető/tulajdonos nem ismeri fel, hogy szakképzett munkaerőre és nem családtagra van szüksége, akkor bizony el fog halni a cége.

Beteljesületlen vállalkozó

Mostanra a tulajdonos talán sikerrel túljutott a ‘családi kelepce’ szakaszán és rájött, hogy neki is, a cégének és a családjának is jobb, ha megfelelő és szakképzett munkatársat választ. Szépen növekszik is a cég, a korábban egyszemélyes vállalkozás mostanra 10-50 fős céggé nőtte ki magát. És ekkor jön a következő kihívás: az embereket vezetni kell! A tulajdonosra új szerepkör hárul: irányítani és jól kell bánni az emberekkel ahhoz, hogy a cég működjön! Ebben a fázisban érdemes lehet már külön, az emberek menedzselésére szakosodott szakembereket felvenni, kezdve a HR vezetőtől az ügyvezetőig. Mivel gyakran a tulajdonos már erre egyedül nem elég és neki, mint tulajdonosnak nem is feladata, hogy a mindennapi rutinba belefolyjon. Ha ezt nem észleli és nem teszi meg a megfelelő lépéseket, akkor beteljesületlen maradhat a vállalkozás, egy ‘majdnem sikeres’ céget tudott létrehozni. Ebben a fázisban előfordulhat az is, hogy a tulajdonos megválik a cégétől és EXIT stratégiát alkalmazva eladja azt egy új tulajdonosnak. (Jó azért tisztában lenni azzal, hogy ez akkor lehetséges, ha a cég elég vonzó másoknak, hogy pénzt fizessenek érte… Szóval nem árt, ha a ‘válás’ előtt rendet rakunk. De még jobb, ha már eddig is rend volt!)

Idő előtti öregedés

Minden klassz! A cég túljutott az összes eddig, életciklusra jellemző nehézségen (lehet, hogy többször is…), ám a cég és a tulajdonos is ‘elfáradt’, vagy azért, mert rövid idő leforgása alatt jutott idáig (ez a ritkább), vagy azért, mert sok idő telt már el így, elfáradt a ‘széllel szemben való küzdelemben’, esetleg bejön egy olyan külső korlátozó tényező (törvények, pandémia, haláleset, stb…), amire nem volt felkészülve és ami alapjaiban rengeti meg a stabilnak tűnő szervezetet. Már nincs ereje és muníciója ezekkel megküzdeni és inkább ‘leül pihenni’, majd csendesen, a sikerről már csak álmodva, végleg elalszik a cég.

Szervezeti életciklus modell (Adizes)

Látható, hogy sok megpróbáltatás prognosztizálható egy cég életében. Számomra pont ebben rejlik a kihívás! Szeretek olyan cégekkel és tulajdonosokkal dolgozni, akik felmérték és elengedhetetlennek tartják a profi szakértelmet, különösen a kritikus életszakaszokban! Én vállalkozom arra, hogy a jóból kiválót teremtsek!

Keressen és beszéljük át az első díjmentes, 30 perces találkozón, hogy hol tart most a cége, és hogyan tudom a fejlődését a legjobban támogatni!

Ajánlatot kérek

Hozzászólás küldése