Tudatos Növekedési Tippek

Miért nem fejlődik a vállalkozásom? – 5. rész

– avagy mit tegyen, ha vállalkozása megállt a növekedésben?

A korábbi blogbejegyzés-sorozat utolsó részéhez érkeztünk. Károly cége növekedésnek indult és újra a cégvezetésre tud koncentrálni, mióta használja a TUDATOS TERVEZÉS lépéseit. Már látja, hogy mennyivel könnyebbek a napjai, mióta nem szalad a feladatok után, hanem előre megtervezi azokat. Végre látja azt is, hogy áll a cége, ezért nem kell a figyelmét, energiáját elapróznia és értékes ideje marad a termékfejlesztésre, amely az árbevétel növekedésében is megjelenik. Tervezhetőbbek a napjai, így mindenre jut ideje, átlátja a cége folyamatait és azóta az éjszakái is nyugodtabbak.

Ennek ellenére nem álltunk meg, folytattuk a munkát Károly cégének sikeressége érdekében. Elmesélte, milyen sokat haladtak a termékfejlesztés terén, de szüksége lesz újabb gépek beszerzésére, hogy a munkaerőhiányt kompenzálni tudja, és gépesítse azokat a folyamatokat, amiket lehet.

Megkérdeztem, ilyenkor szokott-e kalkulációkat végezni arról, hogy mennyi idő alatt térül meg a beruházás, mennyi humánerőforrást vált ki ezzel és valóban megéri-e? Károlyt meglepte a kérdésem, amire azt a választ kaptam, amit már oly sok cégvezetőtől:

– “Nem szoktunk számolgatni, amire szükség van, azt a gépet megvásároljuk.”
– “És miből derül ki, hogy megtérül-e a beruházás, mielőtt a berendezés, gép amortizálódna?” – kérdezem.
– “Semmiből, mert nem készítünk kalkulációkat.”

Sűrűn találkozom ezzel a tévhittel, hogy nem szükséges tudni, mennyi idő alatt térül meg egy beruházás, legyen szó új gépvásárlásról, eszközről, járműről, bármiről amire szükség van a termeléshez, vagy a vásárlók kiszolgálásához.

Ezzel szemben a helyzet az, hogy a beruházási kalkuláció fontos információt ad arról, hogy mit hoz a konyhára egy-egy beruházás.

Akkor lássuk a TUDATOS TERVEZÉS 5. fontos lépcsőjét!

  1. Készítsünk minden esetben Beruházási kalkulációt! Nézzük meg, mennyi idő alatt térül meg és mit eredményez. Sok esetben a befektetett energia, pénz nem térül meg rövid távon, csak közép- vagy hosszú távon! Ha még a beruházás előtt kalkulálunk, pontosan láthatóvá válik, érdemes-e befektetnünk. A beruházás tervezése segít a lehető legjobb döntés meghozatalában, valamint sok hiba kiküszöbölésében is.

A beszélgetésünk alatt Károly rájött arra, hogy mielőtt új berendezéseket vásárol a gyártáshoz, érdemes Beruházási tervet készíteni. Megbízott a kalkulációk elkészítésével, majd a maga számára is megdöbbentő könnyedséggel döntötte el, hogy melyik gépet vásárolja meg. Elámult azon, hogy a Beruházási terv milyen fontos segédeszköz lehet a döntések meghozatala előtt.

Károly mostanra megértette és megtapasztalta, hogy a Tudatos Tervezési lépcsőfokok alkalmazásával cége ismét növekedésnek indult, napjai tervezhetőbbé és eredményesebbé váltak, jobban alszik azóta és családja is boldogabb, hiszen több ideje marad rájuk is!

Álljon itt összefoglalásként a Tudatos Tervezést 5 lépcsőfoka:

  1. Stratégiai terv készítése
  2. Üzleti terv készítése
  3. Havi Tény-Terv eltérés készítése
  4. Pénzügyi terv (cash-flow terv) készítése
  5. Beruházási terv és kalkuláció készítése

Károly története itt véget ért, ám ha Önnek is szüksége van Beruházási tervre, vagy ‘csak’ Dinamikus Növekedési pályára szeretné cégét állítani, foglaljon le egy 30 perces díjmentes konzultációt!

Ajánlatot kérek

Hozzászólás küldése