Tudatos Növekedési Tippek

Miért nem fejlődik a vállalkozásom? – 4. rész

– avagy mit tegyen, ha vállalkozása megállt a növekedésben?

Korábbi blogbejegyzéseimben Károlyról írtam, aki miután elkezdte használni a TUDATOS TERVEZÉS módszerét, legnagyobb örömére újra a cégvezetéssel tud foglalkozni, végre nem állnak halomban az elmaradt feladatok, és így több energiája maradt a cége jövőjét átgondolni. Ez magával hozza azt is, hogy sokkal kreatívabban tudja a termékkínálatot vagy épp a termékeket fejleszteni, több ideje lett a különböző eladási csatornák átvizsgálására, melyek a cég bevételeire is hatással vannak.

Károllyal folytattuk a munkát a cége Dinamikus Növekedése érdekében. A beszélgetéseink közben rátértünk a pénzügyekre, mert ez is kritikus pontja a fejlődésnek. Megkérdeztem tőle, szokták-e tervezni a kiadásaikat, mit mikor kell kifizetni, illetve ezen kifizetéseket a bevételek beérkezéséhez illesztik-e. Kiderült, hogy ezt is ad-hoc jelleggel fizetik, ahogy épp pénzük van. Feltettem a nagy kérdést, hogy mi történik olyankor, ha éppen valamilyen adófizetési kötelezettség felmerülésénél nincs elég pénz a cég számláján.

Hát abban az esetben a saját számlámról fizetem ki, vagy pár napot csúszik az adó kifizetése – hangzott a válasz.

Ezt a választ már sok cégvezetőtől hallottam korábban is, így nem lepett meg Károly válasza. Megkérdeztem tőle, mit szólna, ha mutatnék egy olyan Tudatos Tervezési technikát, amellyel ezek elkerülhetőek lennének? Láttam az arcán, hogy itt keltettem fel a figyelmét, hogy ezt tényleg lehet másképpen is csinálni?  Hogyne lehetne! – bátorítottam és kifejtettem, hogy ennek az elve nagyon hasonló, mint amikor otthon a háztartás bevételeivel gazdálkodik egy család. Gondolja csak végig, hogy amikor beérkeznek a havi fizetések, jövedelmek a családi kasszába, abból fizetik ki a havi rendszeres kiadásokat, mint pl. a lakás fenntartási költségeit (víz, villany, fűtés, közös költség, telefon, internet, tv stb.), a gyerekek edzését, iskolai költségeit, biztosításokat, élelmiszer vásárlást, utazás költségét stb. Így mindig tudják, előre láthatólag mekkora összeg áll majd rendelkezésre a hónap folyamán, amelyből a váratlan kiadásokat tudják fedezni (pl. autó vagy fűtés meghibásodás) és várhatóan mekkora összeg marad meg havonta, megtakarítás gyanánt. Ennek megfelelően tudják előre tervezni, mikor vághatnak bele egy új autó megvásárlásába, a lakás felújításába vagy egy nagyobb lakás megvásárlásába. 

Károly megértette, hogy ez nem egy vállalhatatlan, átláthatatlan technika, így folytattuk a diszkurzust arról, hogyan is kezdjünk hozzá. Ez lesz a TUDATOS TERVEZÉS 4. fontos lépcsője!

  1. Készítsünk havi Pénzügyi tervet (Cash Flow-t)! Ehhez pedig egy havi TERV-TÉNY eltérést. Így látni fogjuk, ha kimaradt valami, illetve, hogy mekkora mértékű nagyjából a váratlan kiadásunk. Ez segíteni fog, hogy egyre pontosabb előrejelzéseket készítsünk!

Később, amennyiben már szükséges, érdemes áttérnünk a heti Cash Flow kimutatásra, hogy még inkább illeszkedjenek a kifizetéseink a bevételek beérkezéséhez.

Az elkészült Üzleti terv segíteni fog abban, hogy a Cash Flow-t precízen megtervezhessük! A pénzügyi tervből látható, mikor érdemes beruházni anélkül, hogy likviditási gondjai adódnának!

Károly szépen halad a Tudatos Tervezés lépcsőfokain. Ha Ön is szeretne maga mellé egy olyan szakembert, akivel együttes erővel dolgozhatna a cége Dinamikus Növekedésén – javaslom, hogy már most foglaljon le egy 30 perces díjmentes konzultációt!

Találkozzunk mihamarabb, hogy az Ön cége is a Dinamikus Növekedés útjára léphessen!

Ajánlatot kérek

Hozzászólás küldése