Tudatos Növekedési Tippek

Miért nem fejlődik a vállalkozásom? – 2. rész

– avagy mit tegyen, ha vállalkozása megállt a növekedésben?

Eljött a kedd, itt is vagyok a Tudatos Tervezés 2. fontos lépcsőjével!

Az előző blogbejegyzésben írtam Károlyról, aki egy kiváló szakember, felépítette álmai cégét, amely annak ellenére megrekedt a fejlődésben, hogy piacképes, magas szakmai tudással rendelkezik és motiváltan vezeti cégét. A sikerhez vezető úton az első lépés a TUDATOS TERVEZÉS, melynek keretein belül az említett vállalkozó már elkészítette Stratégiai tervét, így már tudja, hová szeretne eljutni.

Megkérdeztem Károlyt, szokott-e Üzleti tervet készíteni. Meglepődve nézett rám, hogy az ő cége még nem érte el azt a méretet, hogy erre szükség legyen. Egyébként is, ő fejben tart mindent. Elmondtam neki, mennyire fontos még egy induló vállalkozásnál is, hogy készítsen Üzleti tervet! Egy működő vállalkozásnál pedig létfontosságú!

Érzékeltettem vele, hogy amikor házat építünk, ott is készül terv, mert az mutatja meg, mennyibe fog nekünk kerülni az építkezés, ez is részletezve (anyagok költsége, szakemberek munkabére, telek ára, engedélyek költsége stb.), miből fogjuk fedezni a költségeket (saját megtakarítás, banki hitel, támogatás), milyen szakemberekre lesz szükség, mi az, amit mi magunk is megtudunk csinálni, de szükségünk van ehhez gépekre, szerszámokra.

Az Üzleti terv elkészítésének elve is hasonló.

Most nézzük át, mi a Tudatos Tervezés 2. fontos lépcsője!

Ha már tudja hová akar eljutni, tervezze meg a főbb számait és foglalja éves Üzleti tervbe!

Amikor Károlynak elmondtam, hogy a Tudatos Tervezés 2. fontos lépcsője az Üzleti terv készítés, a csodálkozást komor arckifejezés váltotta fel. Láttam rajta, amit már oly sokszor láttam más cégvezetők arcán is: neki erre biztosan nincs ideje, akármennyire fontos is ez. Megnyugtattam, hogy ez valójában nem is az ő dolga, szívesen elkészítem számára, neki csak annyi feladata lesz, hogy a szükséges információkat a rendelkezésemre bocsájtja.

Károllyal először átbeszéltük, hogy:

  1. Tervez-e kapacitás növelést, ehhez szükséges-e több embert foglalkoztatnia, vagy bármilyen beruházás szükségessé vált-e (pl. eszközök, gépek cseréje).
  2. Ezek tudatában megterveztük milyen árbevételt szeretne a következő évben elérni. Károly cége esetében rendelkezésre állt előző éves adat, abból ki tudtunk indulni.
  3. Ezután megnéztük, milyen költségek fognak felmerülni, előreláthatólag mekkora lesz az adófizetési kötelezettsége.

Így már megkaptuk a fő számokat, amelyekből láttuk, várhatóan mekkora profitra tud szert tenni adott évben a vállalkozása.

Miután a megbeszélt paraméterek alapján elkészítettem Károly vállalatának következő évi üzleti tervét, és megmutattam neki, felragyogott az arca! Rájött, mennyi fontos döntésben fog segíteni az elkészült üzleti terv, és megnyugodott, hogy ezt nem neki kellett elkészítenie. Megfogalmazta, hogy amikor korábban neki akart állni bármiféle tervezésnek, úgy érezte, sötétben tapogatózott, és ez rendkívüli módon frusztrálta, így inkább maradt a szokásos módszernél, hogy mindent a fejében tart. Persze ahogy a feladatok sokasodtak, egyre kevesebb dologra tudott odafigyelni, és leginkább tüzet oltott, futott a feladatai után.

Most viszont végre úgy érzi, megkapta azt a segítséget, ami mindig is hiányzott neki és most már nem azon múlik a cége jövője, hogy Károly mit felejt el vagy mit nem 😊.

Üzleti tervre MINDEN vállalkozásnak szüksége van. A cége jövője nem múlhat azon, hogy Önnek mennyi minden fér a fejébe!

Tegyen Ön is próbára, ahogyan Károly tette – egyeztessünk egy díjmentes konzultációt, amiben átbeszéljük, hogy hogyan tudom a szaktudásomat az Ön cégére szabni ahhoz, hogy Dinamikus Növekedésbe kezdhessen!

Ajánlatot kérek

A cikksorozat hamarosan folytatódik.

Hozzászólás küldése