Tudatos Növekedési Tippek

Miért nem fejlődik a vállalkozásom? – 1. rész

– avagy mit tegyen, ha vállalkozása megállt a növekedésben?

Károlyt pár éve ismertem meg, akkoriban járt negyvenes évei közepén. Tisztán emlékszem, amikor csillogó szemmel beszélt arról, hogy vállalkozásba kezd és céget alapít! Örömmel mesélte, hogy már évek óta ezt tervezi és hogy végre eljött az idő, megvan a remek ötlete, a sokéves szakmai tudása és van elég induló pénze is, hogy elindítsa a cégét. 

5 év elteltével újra találkoztunk. Károly szeme most fáradtnak tűnt. Amikor arról kérdeztem, hogy hogyan megy a cége, tekintete még jobban elkomorult és szomorúsággal a hangjában mesélni kezdte, hogy hiába csinálja azt, amire eddig olyan nagyon vágyott, most mégis hulla fáradt, és csalódott, mert nem megy úgy a cége ahogy szeretné. Pedig továbbra is adott a nagyon magas szintű szakmai tudása, és az elhivatottsága, motivációja is megvan még. Mostanra kiderült, hogy piacképesek a termékei is, nagy rá a kereslet … és mégsem növekszik úgy a cége, ahogyan azt szeretné. Károly egy jó ideje már 0-24-ben dolgozik és most érkezett arra a pontra, amikor azt érzi, hogy ezt nem bírja tovább. Ebben a formában semmiképp. Már egy ideje folyton az jár a fejében, hogyan tudná magát tehermentesíteni, hogy csak a szakmai munkára koncentrálhassa a figyelmét, mert azt érzi, hogy ideje legnagyobb részében csupa olyan dolgot csinál, amihez vagy nem ért, vagy nem szereti, vagy nem az ő dolga – vagy ezek kombinációi… így tulajdonképpen pont arra nem marad ideje, ami az ő dolga és amihez igazán ért: a cégvezetéshez. Már rájött, hogy ez kritikus lehet, ha azt szeretné, hogy a cége is fejlődjön. Külön frusztrálja, hogy közben meg azt látja maga körül, hogy a konkurencia termékei sokkal gyorsabban fejlődnek és a konkurensek egyre nagyobb szeletet szakítanak ki a piacból.

Égetővé vált tehát a kérdés benne: hogyan tovább? Hogyan tehermentesíthetné magát? Hogyan lehet újra energikus cégvezető, aki az álmainak él és a cégének növekedését is megéli, sőt tudja tervezi is azt?

Dinamikus Növekedés Mentorként, pénzügyi stratégaként azt gondolom, hogy Károly nincs egyedül a helyzetével. Nem ő az egyetlen cégvezető, tulajdonos, aki abba a helyzetbe került, hogy cége megtorpant a növekedésben és az iszonyatos erőfeszítései sem segítenek. Talán már Ön is szembesült azzal, hogy kicsúszott az irányítás a kezéből, sodródik az eseményekkel, hulla fáradt és csalódott …. és talán Önt is foglalkoztatják ezek a kérdések?

Azt megtapasztalhatta Ön is, hogy ha a vállalkozását ösztönből vezeti, az is elviszi egy ideig. Amit talán ma még nem lát, de már érzékel, hogy pont az ösztönösség egy bizonyos pont a saját és a cége a fejlődésének legnagyobb gátja lesz.

Az ösztönösséget fontos, hogy felváltsa a tudatosság, mert csak úgy tud felkészülni a gyorsan változó üzleti környezet okozta kihívásokra!

Hol van ez a bizonyos pont? Mit is érdemes akkor csinálni egy cégvezetőnek, ha arra pontra érkezett, amikor már cégvezetőként vészesen túlterhelt és ennek ellenére sem nő a vállalkozása?

Erre a kérdésre a válasz a TUDATOS TERVEZÉS! Vegye kezébe újra az irányítást! Hogy hogyan?

Ezt határoztam meg 5 pontban, melyből álljon itt az első:

  1. Írja össze, pontosan hová szeretne eljutni, határozza meg a céljait olyan pontosan, ahogyan csak tudja, majd gondolja végig, hogy hogyan képzeli el az odautat. Ez lesz az Ön Stratégiai terve. Tulajdonképpen ez a terve olyan lesz, mint egy GPS! Beírja a Célt, a Stratégiai terve pedig oda vezet! Ezzel kezdődik a Tudatos Tervezés, melynek segítségével a vállalatát madártávlatból láthatja, így nem fog elveszni a részletekben és pontosan látni fogja mit kell tennie ahhoz, hogy elérje az áhított céljait!

A stratégiai terv részletesen tartalmazza a vállalati célok elérésének pontos módját, a célhoz vezető feladatokat és lépéseket foglalja össze. A stratégiai terv menedzsmentje pedig egyfajta nyomon követés, melynek során láthatjuk a felmerülő akadályokat, illetve azt is, merre érdemes tovább haladni.

Amikor papírra veti az elképzeléseit, egyik lépés hozza a másikat és rögtön kirajzolódik a tervek mentén, pontosan mit, hogyan és mikor kell tennie. Ez pedig az első és nagyon fontos lépés ahhoz, hogy egy jól működő, folyamatosan fejlődő, sikeres céget vezessen!

Persze nem baj, ha azt érzi, egyedül már ezt sem bírja: keressen bátran, én átvállalom Öntől a Stratégia terv készítését akár A-Z-ig is. Ha csak iránymutatásra, szakmai támogatásra vágyik, abban is segítek! Egyeztessünk időpontot!

Ajánlatot kérek

A Tudatos Tervezés 2. fontos lépcsőjéről a következő bejegyzésemben mesélek. Folytatás következik jövő héttől, keddenként!

4 című bejegyzés “Miért nem fejlődik a vállalkozásom? – 1. rész” gondolatot, hozzászólást tartalmaz

Hozzászólás küldése